Sivut

keskiviikko 31. elokuuta 2011

Viikonlopputerveiset Kööpenhaminasta

Viikonloppuna Tukholmassa oli ehkä kesän viimeinen hellepäivä. Minä vietin sen Kööpenhaminassa sateenvarjon alla, ukkosmyrskyä karkuun juosten ja kaupoissa ja kahviloissa haahuillen. Päivän päätteeksi kengät olivat likomärät ja väsytti aivan kamalasti, mutta mieli oli silti korkealla. 
Kööpenhamina on kaupunki, johon voi ihastua sateisenakin päivänä. Kauniit rakennukset ja erityisesti Nyhavnin satama-alue olivat juuri sitä, miltä olin Tanskan pääkaupungin kuvitellutkin näyttävän.

Tai ehkä jopa vähän vielä enemmän.
Kööpenhamina on pullollaan nähtävää ja vierailemisen arvoisia paikkoja, mutta me emme vajaan kahden päivän aikana edes yrittäneet nähdä niistä mahdollisimman monta. Sateinen sää sinetöi ajatuksemme siitä, että tänä viikonloppuna rentoudutaan ja vietetään kiireetöntä aikaa. Ja nähdään siinä sivussa mitä ehditään. – Sen verran ehdittiin, että käytiin katsomassa kaupungin symboliksi muodostunutta Pieni merenneito -patsasta, ja käveltiin samalla sen vierellä sijaitsevassa Churchillparkenissa, mikä olikin tosi kaunista aluetta. Sitten shoppailtiin vähän ja syötiin enemmän.
Pitkä kävelykatu Strøget on vilkas, turisteja pullollaan oleva kauppakatu, jonka vaateliikkeitä ja kahviloita kierrellen saa päivän kulumaan ihan liiankin nopeasti. Vielä kiinnostavimpia ja persoonallisempia ovat kuitenkin Strogetin rauhallisemmat sivukadut, joilta löytyy pikkuputiikkeja, vintageliikkeitä, kirppiksiä sekä tunnelmallisia kahviloita ja ravintoloita. Erityisesti Larsbjørnsstrædea, joka mainittiin noin viikko sitten myös Dagens Nyheterin matka-artikkelissä, voin hyvin suositella.
Kööpenhaminassa olen nyt syönyt myös ehkä elämäni parhaan brunssin. En tiedä kuvittelinko vain, mutta brunssipaikat tuntuivat olevan kaupungissa erityisen suosittuja ja myös yllättävän edullisia. 79 kruunulla sai tosi hyvän brunssin ja 99 kruunulla aivan loistavan. Jos siis varaat Kööpenhaminasta hotellin, aamupala kannattaa jättää ottamatta ja suunnata heti aamusta ulos syömään.


Kööpenhaminassa kaikki liikkuvat tunnetusti polkupyörällä. Myös viikonlopputuristi saa tarvittaessa lainattua fillarin käyttöönsä – ja aivan ilmaiseksi! Citybike-pisteitä näkee ympäri kaupunkia, erityisesti suosituimpien nähtävyyksien läheisyydessä. Pyörän saa siis käyttöönsä, kun maksaa 20 kruunun pantin, jonka senkin saa takaisin siinä vaiheessa, kun pyörä on palautettu mihin tahansa kaupungin Citybike -pisteeseen. Kätevää!
Viikonloppu sateisessa Kööpenhaminassa sai kuin saikin aikaan vähintään yhtä aurinkoisen mielen kuin hellepäivä Tukholmassa. Tänne tulen kyllä vielä palaamaan takaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti