Sivut

maanantai 3. lokakuuta 2011

Hiipivä graduahdistus, piilotettu inspiraatio

Se kävi kylässä ensimmäistä kertaa. Ovet olivat tiukasti kiinni ja ikkunat säpissä, mutta jostain rakosesta se silti pääsi sisään livahtamaan.
Graduahdistus on salakavala kutsumaton vieras, johon suurin osa opinnäytetyöntekijöistä joutuu ennemmin tai myöhemmin tutustumaan.
Opinnäytetyön teon yhteydessä turhautumista voivat aiheuttaa lukuisat pienet ja suuret kysymykset. Tai sitten voi käydä vaikkapa niin kuin minulle, että ahdistaa jo nyt, vaikka gradussa ei ole vielä ensimmäistäkään sivua tekstiä valmiina. Ja tarkemmin sanottuna syy on juuri siinä, tyhjässä paperissa. Mistä kummasta oikein lähtisin liikkeelle?
Alku on aina hankalaa. Itselle sopivan aiheen valinta on yksi gradun tärkeimmistä, mutta toisaalta myös kinkkisimmistä vaiheista. Tarvitset aiheen, josta olet aidosti innostunut, ja joka tämän lisäksi tuo esiin osaamistasi ja tukee urasuunnitelmiasi. Kun vaihtoehtoja on loputtomasti, mistä voi tietää, että on valinnut oikein? Miten nyt etenen ja mistä voisin aloittaa? Onkohan tässä sittenkään mitään järkeä?
Päätin pysähtyä, hengittää syvään, ja ottaa selvää, miten muut samassa tilanteessa olleet ovat päässeet alkuhankaluuksien yli. Esimerkiksi Gradutakuu-blogista löytyykin loistavaa sparrausta ja hauskoja neuvoja graduntekoon liittyen. Tässä muutamia blogista osittain lainattuja vinkkejä helpottamaan opinnäytetyön aloituksen sietämätöntä hankaluutta.
  • Kipaise kirjastoon ja aloita selailemalla kirjallisuutta, artikkeleja ja valmiita graduja. Ammenna niistä ideoita ja tee muistiinpanoja.
  • Luo tietokoneellesi erillinen kansio, jonne keräät alusta alkaen talteen kaikki opinnäytetyönteossa käyttämäsi muistiinpanot ja lähteet.
  • Kirjoita opinnäytetyön tekemisen herättämistä ajatuksista päiväkirjaasi tai blogiisi.
  • Jaa kokemuksiasi muiden opinnäytetyön tekijöiden kanssa.
  • Ota rennosti ja korjaa asenteesi tarvittaessa. Jos hoet itsellesi ja ystävillesi heti alusta alkaen, että opinnäytetyön tekemiseen käytetty aika tulee varmasti olemaan yhtä piinaa, voi gradunteosta helposti muodostua epärealistinen ja pelottava peikko.
  • Mieti miten voisit tehdä opinnäytetyön tekemisestä mukavaa. Voisitko vaikkapa kirjoittaa gradua lempikahvilassasi tai jossain muussa sinulle mieluisassa paikassa? Voisitko palkita itsesi gradun tekoon käyttämästäsi ajasta jotenkin?
  • Vaikka gradu onkin iso työ, ei se ole mitään sellaista, mistä koko elämäsi riippuu. Voit tehdä gradun omien tavoitteidesi mukaan, ja muuttaa suuntaa vielä matkalla.
Vinkeistä inspiroituneena ja hieman rauhoittuneena printtasin ulos pari tieteellistä artikkelia ja loin tietokoneelleni tyhjän tiedoston, jonka nimi on maailmanmullistavinhuippututkimus.doc. Tästä se lähtee. Ja tällä nimellä dokumentin avaaminen saa toivottavasti hymyn huulilleni seuraavallakin kerralla.
Sitten jätin graduajatukset kotiin ja lähdin tyttöjen kanssa retkelle. 
Siellä luonnon helmassa ja mahtavien tyyppien seurassa mieleni kirkastui entisestään. Mikään maailman gradu ei ole yhtä tärkeää kuin niiden asioiden tekeminen, jotka oikeasti saavat sinut voimaan hyvin. Ja gradupaineiden keskellä hyvinvoinnin ja kivojen juttujen merkitys korostuu entisestään.
Kun graduahdistus kolkuttaa ovelle seuraavan kerran, olen jo valmistautunut sen tuloon paremmin. Jos kutsumattomalle vieraalle ei tarjoile kahvia ja pullaa, kai se lopulta ymmärtää lähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti