Sivut

perjantai 13. huhtikuuta 2012

Näköalapaikka: Skansens Kronan

Rakastan tunnetusti kaikkia sellaisia paikkoja, joista voi nähdä kerrostalojen kattojen ylle. Kaupunkinäköaloissa on vaan jotain lähes taianomaista, kaikki näyttää yhtäaikaa sekä pieneltä että suurelta. Haavailen siitä, että vielä jonakin päivänä asun vanhassa kerrostalossa, jonka ikkunoista voi nähdä vilauksen aurigossa kylpeviä katonharjoja.
Yksi kiva paikka, josta voi katsella Göteborgia lintuperspektiivistä on Skansens Kronan. Se on Hagan alueella, korkean mäen päällä sijaitseva pyöreä linnoitus, jonka ympärillä on pieni puistoalue. Mäelle kiipeäminen käy urheilusuorituksesta, valitset sitten ikivanhat portaat tai mutkikkaan, mäen päälle johtavan polun. Skansens Kronan kätkee sisälleen myös ravintolan, joka tosin arvatenkin on melkoisen hintava. Perjantaisin siellä voi piipahtaa afterworkilla tai sunnuntaisin vohvelibrunssilla. Paras vaihtoehto on kuitenkin ottaa omat eväät mukaan, istuskella ulkona ja nauttia maisemista.
Nämä kuvat otin pääsiäistä edeltävällä viikolla, jolloin kiipesin mäelle hetken mielijohteesta hieman ennen auringonlaskua. Kävin sielllä edellisen kerran joskus talvella, jolloin sekä raput että polut olivat jäässä ja pelkäsin etten pääse yhtenä kappaleena takaisin alas. Paluumatka olikin yhtä luistelua ja varmasti myös melkoisen hulvaton näky. Tällä kertaa oli paljon mukavampaa.
Istahdin linnoituksen juurella oleville kiville ja luin loppuun ruotsin kurssin romaanin viimeisen kappaleen. Ympärillä istuskeli kaveriporukoita ja auringonlaskua katselemaan tulleita rakastuneen näköisiä pareja. Ajattelin, että seuraavan kerran tulen tänne joidenkin tärkeiden ihmisten kanssa. Ja silloin se iski aivan kuin puskista ja ensimmäistä kertaa tämän kevään aikana kunnolla – mulla on ikävä Suomeen. Ikävä kaikkia rakkaita ihmisiä siellä. Sitten siis vain suunnittelemaan Suomen reissua kesäkuun alkupuolelle – hurraa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti