Sivut

torstai 3. toukokuuta 2012

Valborgsfirande i Göteborg

Mahtavat kaksi päivää valborg-humua on takana ja kesä on nyt virallisesti vastaanotettu. Täällä Ruotsissa vappu on ennen kaikkea opiskelijoiden juhla, eikä selvästikään näy niin voimakkaasti normaalissa katukuvassa kuin Suomessa. Ellet nyt sitten satu vapuksi Uppsalaan tai Lundiin, josta löytyy tunnetusti maan suurimmat ja mahtavimmat vappujuhlat. Mutta kyllä täällä kotoisassa Göteborissammekin sai osansa vapputunnelmasta, vaikka ilmapallot, serpentiinit ja ylioppilaslakit olivatkin harvassa eikä munkkejakaan meinannut löytyä mistään.


Vappujuhlat alkoivat meidän osaltamme maanantaina Trädgårdsföreningenissä, jonne saavuimme istuskelemaan ja seuraamaan perinteisen studentmarch-kulkeen saapumista puistossa sijaitsevalle juhlapaikalle. Kulkueen saapumisen jälkeen vuorossa oli puheita, musiikkia ja erilaista studentkårien eli ylioppilaskuntien järjestämää vappuohjelmaa. Ilma oli mukavan lämmin, vaikka pari päivää aikaisemmin sääkartat uhkailivat päiväksi tuulta ja kaatosadetta. Siellä me sitten kilisteltiin skumppia hyvässä seurassa ja herkuteltiin ihanilla picnik-eväillä. Täydellinen vapunavaus!


Illansuussa olikin sitten vuorossa vapun kiistaton kohokohta eli teekkareiden toteuttama Cortègen. Kyseessä on massiivinen vappuparaati, joka on ollut osana Göteborgin vapunviettoa jo vuodesta 1909. Tapahtuma tuntuikin keränneen koko kaupungin yhteen ja Cortège-reitin varrella kadut olivat tupaten täynnä opiskelijoiden tämänvuotisia aikaansaannoksia seuraamaan saapuneita ihmisiä. Cortège-kulkueen aikana rekkojen lavoille rakennetuilla näyttämöillä esitettiin performansseja, joiden teemoina olivat erilaiset svengaavat tai muuten vain mieleenpainuneet uutisaiheet kuluneen vuoden ajalta. Teekkareiden käsittämättömät rakennelmat ja verbaaliset oivallukset olivat kyllä aivan mahtavaa viihdettä! Tällä kertaa esiintyjien hampaisiin olivat joutuneet muun muassa Ruotsin käsittämättömän huonot euroviisuedustajat, myöhästelevä rautatieliikenne sekä Norjan voikriisi.

Cortègen jälkeen suuntasimme Slottskogeniin, jonne oli sytytetty kevään kunniaksi mahtava valborgsbål eli vappukokko. Pysähdyimme kuitenkin matkan varrella pizzalle sillä seurauksella, että kokosta oli perille saapuessamme enää rippeet jäljellä. Jäätiin kuitenkin vielä hetkeksi katselemaan hiipuvaa tulta ja kuuntelemaan musiikkia – tässä vaiheessa lavalla oli jokin erehdyttävästi Jukka Pojalta kuulostava espanjankielinen muusikko.

Vappupäivänä löysimme itsemme jälleen jo hyvissä ajoin Slottskogenista, tällä kertaa mukanamme kasa paistovalmiita grilliherkkuja sekä Kubb, pihapeli, joka on täällä vähintään yhtä suosittua viihdettä kuin Mölkky Suomessa. Siellä me sitten taas istuskeltiin, herkuteltiin ja pelailtiin iltaan saakka aurinkoa palvoen ja elämästä nauttien. Grilliherkkujen lisäksi grillattiin myös ihoa – valitettavasti hieman liikaakin, sillä olkapäät ja naama punoittavat vieläkin muistona vappupäivän auringosta. Lämpöä siis riitti ja toukokuun ensimmäinen päivä olikin samalla myös ensimmäinen kunnon kesäpäivä täällä Göteborgissa.

Aivan mieletön vappu, joka säilyy kyllä mielessäni aina. Kiitos tästä kuuluu erityisesti mahtavalle vappuseuralle! Nyt seuraavaksi nokka kohti Kööpenhaminaa, bussin lähtöön on enää pieni hassu hetki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti