Sivut

keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Kööpenhamina Vol.2

Vietimme ystäväni kanssa aivan mielettömät kaksi päivää värikkäässä Kööpenhaminassa. Toisin kuin viime kesän reissullamme, tällä kertaa säätkin suosivat ja aurinko helli kaupunkia lähes koko lomamme ajan. Ja tällä reissulla rakastuin Kööpenhaminaan ehkä vielä hitusen enemmän.
Kööpenhaminassa tunnelma on selkeästi mannermaisempi, aivan erilainen kuin viiden tunnin bussimatkan päässä Göteborgissa. Ilmapiiri on huolettomampi, ihmiset asteen boheemimpia ja kahvilakulttuuri sekä kauniisti kuluneissa vanhoissa rakennuksissa piileskelevät pienet putiikit elävät edelleen valtakauttaan. Tästä huolimatta kaupungissa saattaa suomalaisena toisinaan tuntea hämmästyttävää yhteenkuluvuutta – tanskalaisten ruokakauppojen hyllyiltä löytyy nimittäin Fazérin Salmiakkia, kunnon ruisleipää ja olutta. Keskellä päivää vastaan kävelee iloisessa hiprakassa olevia ihmisiä. Kieli kuulostaa sitä osaamattomien korviin aivan käsittämättömältä. Vähän kuin Suomessa, eikä lainkaan niin kuin Ruotsissa. Tiesittekö muuten, että Tanskassa tervehditään ja toivotetaan näkemiin sanomalla hej/hej hej eli "hai" ja "hai hai", samaan tyyliin kuin Suomessa sanottaisiin moi ja moi moi.
Kahvilat ja ravintolat ovat Kööpenhaminan sydän ja kenties se paras tapa kokea kaupungin todellinen tunnelma. Valinnanvaraa on paljon ja hintataso vaihtelee, mutta yleisesti ottaen Tanska on kallis maa, eikä kahvikuppiakaan saa juuri mistään alle 30 kruunulla. Monessa paikassa peritään myös lisämaksu ulkomaalaisella pankkikortilla maksettaessa. Kööpenhaminassa hieman pienemmällä budjetilla liikkuville kulinaristivierailijoille voin kuitenkin suositella ainakin Paludan Bog&Cafen antikvariaatti-idylliä ja uskomatonta brunssia, postimuseon kahvilaa ja sieltä avautuvaa näköalaa sekä lounasta pienessä autenttisessa smørrebrød-ravintolassa nimeltä Café Nytorv. Kaikki nämä tällä reissulla kokeiltuja ja hyväksi havaittuja. Paludanin brunssille suunnatessamme olimme liikkeellä jo ennen kahvilan aukeamista, joten piipahdimme hetkeksi lukemaan lehtiä nurkan takana sijaitsevaan kirjastoon. Sen lukusalin tuoleina toimivat oikeat Vitran DSW -tuolit. Arvaatkaa kuka haluaisi juuri sellaiset ökykalliit ihanuudet omaan kotiinsa ja vähän äkkiä.

Tanskassa leipä on pyhä asia ja sen päälle levitetään ainoastaan oikeaa voita. Pahimman häväistyksen tietämätön turisti voi aiheuttaa smørrebrødejä popsiessaan – niitä ei nimittäin saa syödä ihan miten sattuu. Täytteitä kuuluu kasata pienen leipäpalan päälle reilulla kädellä ja satavuotisia leivänpäällisyhdistemiä noudattaen, jonka jälkeen nämä taideteokset tulee nauttia oikeassa järjestyksessä. Ensin syödään kalaleipä, sitten lihaleipä ja lopuksi juustoleipä. Välissä voi halutessaan nauttia myös perunaleivän. – Että näin. Monissa paikoissa asiat on kuitenkin tehty hieman helpommiksi ja lautaselleen saa valmiiksi kasatun voileivän, joka on niin valtava, että nälkä lähtee jo yhdellä.



Kaiken herkuttelun, kahvittelun ja kaupunkihaahuilun lomassa ehdimme käydä katsomassa hieman nähtävyyksiäkin – istuskeltiin Nyhavnin postikorttimaisemissa, moikattiin pientä merenneitoa, kiivettiin pyöreän Rundetaarnin huipulle ja käppäiltiin katsomaan Islands Bryggen modernia kaupunginosaa ja Bryggebroen rakkauslukkoja. Kun hetken näytti siltä, että sää muuttuu huonommaksi, suuntasimme museoon. Kööpenhaminan designmuseo onkin ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde ja opiskelijat pääsevät sinne vieläpä aivan ilmaiseksi. Ainakin meidän ruotsalaiset opiskelijakorttimme hyväksyttiin, joten saman edun saa varmastikin myös muilla ulkomaalaisilla opiskelijakorteilla. 
Jos ylimääräistä aikaa jää, kannattaa Designin ystävien piipahtaa Vesterbron kaupunginosassa sijaitsevassa Designers Zoossa. Vaikka hinnat ovat pilvissä, on liike vaan jotenkin niin syötävän söpö ja inspiroiva. Minä ainakin tykkäsin kovasti. Shoppailtua ei tällä reissulla muuten juurikaan tullut lähinnä siitä syystä, että torstain hellepäivänä halusimme vain olla ulkona, perjantaina kaupat olivat sulkeneet ovensa jonkin hämärän paikallisen rukouspäivän johdosta ja lauantaina ne puolestaan kuhisivat porukkaa niin kamalaan tungokseen asti, ettei sinne sekaan paljon tehnyt mieli mennä. Mutta vaikka ostossaldo oli olematon, tältä reissulta jäi käteen niin paljon kaikkea muuta. Ennen kaikkea hyvä mieli. Tak Køpenhavn! Ja suuri kiitos myös mitä parhaimmalle matkaseuralaiselleni – jälleen kerran.

5 kommenttia:

  1. Köpis on vienyt munkin sydämeni täysin! Tuli taas pieni matkakuume kun tätä lueskelin..:) En tiedä ootko jo käynyt, mut ainakin ensi kerralla kannattaa tehdä myös retki Christianiaan, koska sekin on ihan omanlainen kokemuksensa. Aurinkoa kevääseen! -Maria-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kööpenhaminalla taitaa tosiaan olla tapana sulattaa sydämiä. Christianian retki oli kyllä kovasti meilläkin suunnitteilla, mutta sen osalta aika loppui kesken. Ehkäpä ensi kerralla sitten. Hyvä kuitenkin kuulla, että se on visiitin arvoinen paikka :) Ja ihanaa kevättä sinullekin, Maria!

      Poista
  2. Moi Hanna! Kiitti vinkeistä! Oisko sulla suositella jotain hyvää majapaikkaa Kööpenhaminasta? Täälläkin on nimittäin yksi matkasuunnitelmia parhaillaan tekevä =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan Minnis! :) Riippuu varmastikin hieman siitä minkälaista majapaikkaa etsit. Tällä reissulla valitsimme yöpaikaksi Generator Hostellin ja sieltä kuuden hengen female dormin, jolle jäi hintaa noin 25 euroa/yö. Jos sinäkin olet lähdössä budjettilomalle, voin kyllä lämpimästi suositella tätä hostellia. Todella siisti, moderni ja mielettömän hyvällä paikalla, aivan Nyhavnin tuntumassa ja kauppakatu Strøgetin päässä. Viime kesän hotelliamme en lähtisi kyllä erikseen suosittelemaan, enkä muista vaihtoehdoista oikein osaa sanoa.

      Olisikohan muilla lukijoilla antaa joitakin vinkkejä?

      Poista
    2. Niin ja tuli vielä mieleen, että kotoisa Omenahotellimmehan löytyy myös Kööpenhaminasta. Tämäkin on varmasti hyvä ja edullinen vaihtoehto :)

      Poista