Sivut

lauantai 12. marraskuuta 2011

Mikä ihmeen yhteisöviestintä?

Kertauksen vuoksi mainitsen tässä vaiheessa, että opiskelen parhaillaan yhteisöviestintää Jyväskylän yliopistossa. Oppiaine on ollut kaikin puolin todellinen nappivalinta minulle, mutta monelle se tuntuu olevan edelleen hieman tuntemattomampi koulutusvaihtoehto. Yhteisöviestinnän opinnot eivät myöskään ole niitä aivan perinteisimpiä yliopisto-opintoja ja tästä syystä ajattelinkin kertoa hieman tarkemmin opiskelemastani pääaineesta. 
Jos siis olet kiinnostunut viestinnästä ja harkitset alan opintoja, tämä voi kiinnostaa sinua.

Yhteisöviestintä (Organizational Communication and Public Relations) tutkii siis viestintää erilaisissa organisaatioissa ja työyhteisöissä. Opintojen aikana perehdytään erityisesti organisaatioiden sisäisen viestinnän, suhdetoiminnan ja viestinnän johtamisen kysymyksiin. Valmistuneet yvit voivat työskennellä monenlaisissa alan työtehtävissä, kuten tiedottajina sekä toimia erilaisissa viestinnän suunnittelu-, johtamis- ja  asiantuntijatehtävissä. 
Yhteisöviestinnän opiskelu ei todellakaan ole pelkkää kirjojen tenttimistä vaan monin tavoin mukavan käytännönläheistä. Ryhmätöitä tehdään lähes joka kurssilla ja erilaiset opintoihin liittyvät projektit antavat opiskelijan arkeen oman säväyksensä. Yritysyhteistyöprojekteista saattaa saada jopa työtodistuksen ja hyvän
CV-merkinnän, mikä on luonnollisesti iso etu työnhaussa.
Syventäviin opintoihin kuuluu lisäksi useimmista alan yliopisto-opinnoista poiketen pakollinen työharjoittelujakso, jossa omaa ammattitaitoa pääsee todella kehittämään ja arvioimaan konkreettisesti. Harjoittelu avaa ovia työelämään ja antaa monille mahdollisuuksia myös tulevaisuuden työkuvioita ajatellen. Tämän blogin kautta teille onkin ehkä jo selvinnyt mitä mieltä itse olen ollut omasta työharjoittelustani Studentumilla. ;)
Yhteisöviestinnän opinnot antavat myös hyvät mahdollisuudet kansainvälistymiseen. Jyväskylän yliopistolla on kansainvälistä opiskelijavaihtoa yli 300 yliopiston kanssa, ja myös työharjoittelu on mahdollista suorittaa ulkomailla. Myös merkittävä osa yhteisöviestinnän opetuksesta toteutetaan englannin kielellä.
Päävalinnassa voi hakea opiskelemaan ylioppilastutkinnon pohjalta, mutta mikäli taskusta löytyy jo jonkin soveltavan alan korkeakoulututkinto, kannattaa ehdottomasti hakea suoraan maisteriopintoihin. Soveltavan alan korkeakoulututkinto voi olla vaikkapa viestinnän kandi tai medianomin amk-tutkinto. Itse pääsin opiskelemaan suoraan maisteriopintoihin tradenomin tutkinnon pohjalta, joten myös liiketalouden tai kauppatieteiden opinnot sopivat opintosisällöistä riippuen pohjaksi. Aikaisemman tutkinnon soveltuvuus yhteisöviestinnän opintoihin arvioidaan siis aina tapauskohtaisesti.
Yhteisöviestinnän valintakoe poikkeaa selvästi useimmista yliopistojen valintakokeista. Valintakoe ei suinkaan ole tyypillinen pääsykoekirjojen pänttäämistä vaativa kirjallinen koe vaan koostuu ennakkotehtävästä ja henkilökohtaisesta haastattelusta, josta osa on yleensä englanniksi. Ennakkotehtävä on ainakin muutamina edeltävinä vuosina ollut määrätystä yhteisöviestinnän aiheepiiristä valmisteltu lyhyt suullinen esitys, jota havainnollistamaan on pitänyt lisäksi laatia vapaamuotoinen A4, joka jätetään esityksen päätteeksi haastattelijoille. Vaikka jännitin valintakoetta etukäteen ihan kamalasti, oli tilanne lopulta varsin rento ja haastattelijat mukavia ja kannustavia.
Päävalinnan kautta opiskelemaan valitaan vuosittain noin kymmenen opiskelijaa ja suoraan maisteriopintoihin suurin piirtein saman verran. Pienen aloituspaikkojen määrän ei kuitenkaan kannata antaa säikäyttää, sillä jo pelkästään se, että osoitat olevasi todella motivoitunut ja innostunut opinnoista painaa valintakokeessa todella paljon. Jos siis olet kiinnostunut organisaatioiden viestintäkysymyksistä tai tunnet, että tiedottajan työ voisi olla se sinun juttusi, suosittelen ehdottomasti miettimään tarkemmin yhteisöviestinnän opintoja. Yhteisöviestinnän opiskelijat ovat aivan mahtava ja tiivis porukkansa, joten sen lisäksi, että olen kokenut saavani opinnoista työelämää ajatellen paljon irti, olen myös saanut aivan ihania uusia ystäviä ja viettänyt hauskoja hetkiä niin koulussa kuin vapaa-ajallakin.
Hakuaika koulutukseen sekä päävalinnan että maisterivalinnan kautta on kerran vuodessa keväisin. Lisätietoja ja tarkat hakuohjeet voit käydä kurkkaamassa Jyväskylän yliopiston humanistisen tiedekunnan hakusivuilta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti